Kui sageli sööme kala ja pähkleid? Ilmselt mitte nii tihti, kui peaksime Millal sa viimati sõid rasvast kala? Või kreeka pähkleid, linaseemneid, avokaadot või sojaube? Kui need toidud su igapäevamenüüsse ei kuulu, pole sa üksi – ka paljud teised ei söö neid regulaarselt. Kuid just need on peamised allikad, kust organism saab eluks vajalikke omega-3-rasvhappeid – aineid, mis mängivad südame ja veresoonkonna tervises võtmerolli. Ja mis veelgi olulisem: keha ise neid toota ei suuda.
Kui toit ei kata vajadust, võib appi tulla kalaõli
Kalaõli on olnud pikka aega usaldusväärne valik inimestele, kes soovivad hoida oma südant terve ja tugeva, eriti siis, kui kolesteroolitase kipub tõusma. Kui toidust jääb väheks, saab omega-3-rasvhappeid kätte kvaliteetsest toidulisandist – see on lihtne ja tõhus viis keha varustada sellega, mida see igapäevaselt vajab.
Miks omega 3 on nii oluline?
Üks olulisemaid põhjusi, miks omega-3-rasvhapped on tervise seisukohalt tähtsad, on nende võime alandada triglütseriidide taset veres. Liigne triglütseriidide hulk võib kiirendada ateroskleroosi teket ja suurendada südamehaiguste ning insuldi riski.
Kõige olulisemad omega-3-rasvhapped on:
- EPA (eikosapentaeenhape): aitab vähendada põletikku, pidurdab vereklompide teket ja soodustab triglütseriidide taseme langust veres.
- DHA (dokosaheksaeenhape): toetab aju talitlust ja nägemist, aitab hoida veresooni elastsetena ning võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski.
- ALA (alfa-linoleenhape): taimne oomega-3 allikas, mis aitab toetada südame normaalset rütmi ja vereringet ning võib vähendada trombiohtu.
Lisaks südamele aitavad omega-3-rasvhapped tugevdada immuunsüsteemi, toetavad ajufunktsiooni, leevendavad liigesejäikust, säilitavad nägemisteravust ning hoolitsevad naha ja juuste hea seisundi eest.
Kuidas ära tunda omega-3 puudust?
Kui keha ei saa piisavalt omega-3-rasvhappeid, võivad ilmneda järgmised märgid:
- kuiv ja ketendav nahk
- haprad küüned ja tuhmid juuksed
- liigesejäikus või -valu
- kuivad ja ärritunud silmad
- meeleolukõikumised või depressiivsus
- liigne janu
- keskendumisraskused või unustamine
Kalaõli ei tähenda automaatselt piisavat omega-3 kogust
Tihti arvatakse, et kalaõli = omega-3, aga tegelikult on vahe oluline. Kalaõli on üks omega-3 allikatest, kuid standardne 1000 mg kapsel sisaldab reeglina vaid umbes 300 mg EPA-d ja DHA-d kokku, ülejäänud osa moodustavad muud rasvad. Päevase soovitusliku 500 mg koguse saavutamiseks tuleb võtta vähemalt kaks kapslit päevas.
Kui soovid omega-3-rasvhappeid kasutada ravitoime saavutamiseks – näiteks meeleolu parandamiseks või triglütseriidide vähendamiseks – on vajalik vähemalt 2000 mg päevas, ning seda juba arsti soovitusel.
Reaalsus: paljud tooted ei taga vajalikku kogust
Ühes hiljutises analüüsis hinnati 231 kalaõli toidulisandi EPA ja DHA sisaldust. Selgus, et vähemalt 2000 mg nende rasvhapete saamiseks tuli päevas tarvitada 1 kuni 34 annust (nt kapslit, kummikommikest või milliliitrit vedelikku), olenevalt tootest. Keskmiselt oli vaja viit annust päevas, mis võib praktikas olla ebamugav või ebapraktiline.(Ward et al., 2021).
Ebameeldiv kalamaitse: levinud põhjus, miks inimesed loobuvad
Paljude jaoks on kalaõli suurim miinus selle järelmaitse – isegi kui kapslit neelates pole maitset tunda, võib see suus hiljem ikkagi esile tulla ja püsida tunde. Tulemuseks: inimesed loobuvad regulaarsest tarvitamisest.
Selle probleemi on aga tänaseks lahendanud uuenduslik kapslite tehnoloogia.
Kõik omega 3 tooted ei ole võrdsed – oluline on ka nende vorm
Lisaks toimeainete kogusele tasub tähelepanu pöörata ka sellele, millises vormis rasvhapped tootes esinevad – see mõjutab nende omastamist ja kasulikkust.
Omega-3 rasvhapped võivad olla kahes erinevas vormis:
- Triglütseriidid (TG): see on looduslik vorm, mida keha tunneb kergesti ära ja omastab tõhusalt, eriti koos toiduga.
- Etüülestrid (EE): vorm, mis võimaldab tõsta EPA ja DHA kontsentratsiooni kapslis, mistõttu saab vajalikud kogused kätte väiksema kapsliarvuga.
Mõlemad on turvalised ja efektiivsed – tähtsaim on püsivus ja sobivus sinu elustiiliga.
Uusimad uuringud: omega-3 võib aeglustada vananemist
2025. aastal Case Western Reserve ülikoolis läbiviidud uuringu kohaselt ei saa ligikaudu 85% maailma elanikkonnast toidust piisavalt omega-3-rasvhappeid (Ciesielski jt, 2025).
Ajakirjas Nature Aging 2025. aastal avaldatud värske kliiniline uuring näitas, et omega-3 toidulisandi (1 g päevas) tarvitamine aeglustas bioloogilist vananemist kolme aasta jooksul keskmiselt 2,9–3,8 kuu võrra. Mõju hinnati DNA metülatsioonikellade alusel. Kui lisaks tarvitati D-vitamiini (2000 IU päevas) ja harrastati regulaarselt kehalist aktiivsust, oli vananemisprotsessi pidurdav toime veelgi tugevam (Bischoff-Ferrari jt, 2025).
Üks kapsel päevas – lihtne, tõhus, maitsetu
Tänapäevased kvaliteetsed omega-3 toidulisandid kasutavad taimset kapslikatet, mis ei lahustu maos, vaid alles peensooles. Nii välditakse ebameeldivat maitset, samal ajal tagades parema imendumise ja tõhusama toime.
LOTOS PREMIUM Omega Active – kui tahad olla kindel, mida saad
Kui soovid toidulisandit, mis katab organismi vajaduse ilma igapäevaselt peotäit kapsleid neelamata, on LOTOS PREMIUM Omega Active just see, mida otsid.
Mis teeb selle eriliseks?
- Tõhus toimeainete kogus – iga kapsel sisaldab 60% omega-3-rasvhappeid, millest 350 mg on EPA ja 250 mg DHA
- Mugav kasutamine – piisab ühest kapslist päevas, et katta päevane vajadus
- Ilma kalamaitseta – tänu taimsele kapslikattele, mis laguneb alles peensooles, ei teki ebameeldivat järelmaitset
- Ideaalne igapäevaseks tarvitamiseks – eriti kui toidulaual napib rasvast kala või taimseid omega 3 allikaid
Kokkuvõtteks: oluline on järjepidevus, mitte imetooted
Pole olemas imet – kuid on olemas järjepidevus ja kvaliteet. Valides hästi imenduva ja tugeva koostisega omega 3 toidulisandi, annad oma kehale selle, mida see igapäevaselt vajab. Ja kui seda saab teha üks kord päevas, ilma kõrvalmaitseteta ja teades, et kapsel sisaldab õiges vahekorras EPA-d ja DHA-d, siis miks mitte?
Allikad